• Home
  • PITANJA I ODGOVORI

PITANJA I ODGOVORI

 

 

 

 

 

1. Pitanja u vezi tiroidne žlezde
2. Pitanja u vezi trudnoće i polnih hormona
3. Pitanja u vezi prostate
4. Pitanja u vezi imuniteta
5. Ostala pitanja

 

Koji su simptomi hipotireoidizma?

Hipotireoidizam nastaje kada štitasta žlezda luči smanjenu količinu hormona. Simptomi su: umor, usporen rad srca, vrtoglavica, malaksalost, smanjena koncentracija i pamćenje, nizak krvni pritisak, depresija, dobitak na težini, suva koža, netolerancija na hladnoću, zatvor, bol u mišićima, krti nokti, poremećaj menstrualnog ciklusa, neplodnost. Kod nekih pacijenata dolazi i do pojave gušavosti usled oticanja štitaste žlezde.

Kako se diagnostifikuje hipotireoidizam?

Odlazak na pregled kod lekara i merenje nivoa TSH u krvi je prvi korak. Pored toga važno je uraditi analizu hormona T3 i T4, kao TG-At (tireoglobulinskih antitela) i TPO-At (antitela na tiroidnu peroksidazu). (Svi navedeni testovi se rade u laboratoriji INEP-a)

Koji su simptomi hipertireoidizma?

Hipertireoidizam je poremećaj koji nastaje usled pojačanog lučenja hormona štitaste žlezde. Najčešći simptomi su: anksioznost, razdražljivost, ubrzan rad srca, povećano znojenje, gubitak na težini, drhtanje ruku, strahovi, strepnja, opadanje kose, tanka i glatka koža, netolerancija toplote, smanjena pažnja, promene raspoloženja, dijareja, nesanica, ubrzan rast noktiju, poremećaj menstrualnog ciklusa.

Kako se diagnostifikuje hipertireoidizam?

Merenjem TSH, T3 i T4, kao i slobodnih T3 i T4 u krvi. Može se uraditi i tzv. TSHR-Ab test kojim se meri količina antitela na TSH receptor. (Svi navedeni testovi se rade u laboratoriji INEP-a)

Da li je bezbedno za majke koje imaju poremećaj štitaste žlezde da doje decu?

Jeste. Nema razloga da žene koje imaju poremećaj funkcije štitaste žlezde ne doje, čak iako su pod terapijom i uzimaju sintetičke hormone.

Šta može da uzrokuje pojavu čvorića na štitastoj žlezdi i da li su oni opasni?

Čvorići ili nodusi nastaju usled toga što dolazi do promene u rastu ćelija štitaste žlezde i one se grupišu u čvoriće. Najčešće nihov nastanak nema nikakvih simptoma, ali ponekada oni mogu da budu bolni, i da uzrokuju smetnje pri disanju i gutanju. Čvorići se mogu dijagnostifikovati ultrazvučnim pregledom, a biopsijom se utvrđuje da li postoji malignitet.

Ako je jod bitan za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde, koje su to namirnice koje sadrže dovoljne količine joda?

Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so, a namirnice bogate jodom su: morska riba i plodovi mora, hleb, sir, kravlje mleko, jaja, jogurt i morske alge.

Šta je Gravesova (Grejvsova) bolest?

Gravesova bolest je autoimuna bolest koja nastaje usled stvaranja autoantitela na TSH receptor. Autoantitela vezivanjem za TSH receptor uzrokuju hiperfunkciju štitne zlezde (ona se uvećava i ubrzano radi, te proizvodi velike količine tiroidnih hormona, T3 i T4). Usled njene prekomerne funkcije, dolazi do raznih fizioloških i neurofizioloških poremećaja. Analize krvi kojima se utvrđuje ovo autoimunsko oboljenje uključuju ispitivanje nivoa hormona T3 i T4, kao i analizu autoantitela na TSH receptor. (Sve ove analize možete uraditi u laboratorijama INEP-a)

Da li postporođajna depresija može da ima neke veze sa štitnom žlezdom?

Poremećaji u radu štitaste žlezde posle porođaja mogu biti pogrešno dijagnostifikovani kao postpostporođajna depresija. Naime, u periodu od 1. do 8. meseca posle porođaja, kod nekih porodilja (oko 8%) mogu se javiti blagi simptomi pojačanog lučenja hormona štitaste žlezde-hipertireoiditisa. Simptomi hipertireoiditisa se mogu zameniti postporođajnom depresijom: iscrpljenost, umor, nesanica, nervoza, razdražljivost. Zbog toga je potrebno proveriti nivo hormona T3 i T4, kao i autoantitela na TSH receptor (ove analize možete uraditi u laboratorijama INEP-a). Statistika kaže da samo jedna od 4 žene sa postporođajnim tireoiditisom razvije trajno bolest.

Šta je kongenitalni hipotireoidizam novorođenčadi?

Kongenitalni hipotireoidizam (nedovoljna funkcija štitne žlezde) se javlja kod jednog od 4000 novorođene dece i smatra se najčešćim uzrokom mentalne i telesne retardacije. Zbog toga je veliki broj zemalja uključujući i našu, uveo obavezan skrining program novorođenčadi za odredjivanje funkcije štitne žlezde. Između 2. i 5. dana po rođenju uzima se uzorak krvi (najčešće iz pete) za određivanje TSH i FT4. Ukoliko vrednosti odstupaju od referentnih (preciznije: ako je TSH visok ili FT4 nizak), test se ponavlja iz venske krvi. Ukoliko se bolest otkrije, vrlo je važno da se brzo počne sa terapijom.

Da li je istina da ukoliko počnem da uzimam lekove za štitnu žlezdu, to ću morati da radim do kraja života?

Ukoliko ste imali operaciju kojom vam je potpuno odstranjena žlezda ili ste se podvrgli terapiji radioaktivnim jodom, na žalost, moraćete da uzimate homone do kraja živote. U ostalim slučajevima, ako je do poremećaja funkcije štitne žlezde došlo usled: autoimunog poremećaja u pubertetu, u menopausi, kao posledica stresa, u trudnoći, ili nakon porođaja, terapija nije doživotna.

Druga traka na testu trudnoće je jako bleda, da li je test pozitivan?

Da, pojava bilo kakve obojenosti test trake ukazuje na prisustvo βhCG hormona u urinu i postojanje trudnoće.

Koji dan ciklusa je potrebno da radim polne hormone?

Estrogen, estradiol, LH, FSH se rade u folikularnoj fazi ciklusa, najčešće 3-7. dana ciklusa, LH i FSH se pored toga određuju i u ovulatornoj fazi, najčeće 14-17. dana, dok se progesteron određuje u luteinskoj fazi ciklusa, najčesće 21. dana. Testosteron i prolaktin se određuju nezavisno od faze ciklusa. U zavisnosti od dužine trajanja ciklusa, Vaš lekar će Vam reći kojim danima da uradite analize.

Doktorka mi je uz analizu polnih hormona rekla da uradim i testosteron. Zašto je to potrebno, s obzirom da je to muški polni hormon?

Ne postoje striktno muški i ženski polni hormoni. Testestoron jeste polni hormon koji je dominantan kod muškaraca i uslovljava razvoj muških polnih karakteristika, ali je fiziološki značajan i kod žena. Povišen nivo testosterona može prouzrokovati gojaznost, pojačanu maljavost i opadanje kose kod žena. Takođe je povišen i kod sindroma policističnih jajanika kada, zajedno sa drugim činiocima, doprinosi smanjenju reproduktivne sposobnosti žene. Za razliku od ženskih polnih hormona koji se određuju u tačno određenim fazama menstrualnog ciklusa, nivo testosterona je uglavnom uniforman pa ga možete odrediti tokom celog ciklusa.

Da li smem da doručkujem pre davanja krvi za određivanje polnih hormona?

Da. Prethodni obrok ne utiče na rezultat.

Danas sam počela testiranje prema uputstvu uz Vaš Ovulin test i javila se bleda test traka. Šta taj rezultat znači?

U toku celog menstrualnog ciklusa u cirkulaciji postoji određena koncentracija LH koja se izlučuje urinom. To rezultira slabo pozitivnom test trakom. Skok LH koji prethodi (24-48h) ovulaciji se detektuje kao jasna i intenzivno obojena test traka.

Da li postoji mogućnost da test na trudnoću bude lažno pozitivan?

Ukoliko ste test uradili prema priloženom uputstvu, a pored kontrolne trake pojavila se i test traka, to ukazuje na trudnoću. Test detektuje βhCG hormon u urinu i na njegovo prisustvo ne utiču lekovi ili kontraceptivne pilule. U izuzetno retkim slučajevima uzrok pozitivnog testa može biti trofoblostni tumor.

Koje analize na mikroorganizme bi trebalo da uradim ukoliko sam u drugom stanju?

Opšta preporuka je da se u trudnoći uradi analiza imuniteta na rubelu, citomegalovirus i toksoplazmu. Pored toga bi trebalo uraditi i analizu na virus hepatitisa B, što je obavezan preduslov u većini porodilišta.

Šta je to PSA?

PSA, odnosno „specifičan antigen prostate“ (eng. prostate specific antigen), je supstanca koju proizvodi žlezda prostata. Prostata se nalazi ispod mokraćne bešike i obuhvata mokraćni kanal. Ona luči PSA u mokraćni kanal pri prolazu semene tečnosti kroz njega. PSA svoju ulogu ostvaruje kao deo semene tečnosti.

Zašto me je lekar poslao da uradim PSA test?

Kada je prostata obolela, nivo PSA u krvi se povećava. Zato se PSA koristi kao pokazatelj (marker), oboljenja prostate. PSA je najbolji biohemijski pokazatelj kancera prostate. Povećan nivo PSA može ukazati i na druga oboljenja prostate. U slučajevima kada su povećanja nivoa PSA mala, nemoguće je odrediti da li se radi o kanceru ili nekom drugom oboljenju. Takve vrednosti nazivaju se „siva zona“ PSA.

Koji je normalan nivo PSA u krvi?

U normalnim uslovima jako mali deo PSA iz prostate prolazi kroz tkivo i dospeva u krv, te se u krvi može izmeriti njegov nivo. Ovaj normalni nivo PSA u krvi iznosi 0-4 ng/mL (nanograma PSA po mililitru krvi). Međutim, kod starijih ljudi je ova granica povećana. Smatra se da su vrednosti do 6 ng/mL normalne kod starijih muškaraca.

Šta je fPSA i zašto sam osim toga dobio i rezultat INDEX-a PSA?

PSA se u krvi nalazi slobodan ili vezan za druge molekule. Kada je slobodan označava se sa fPSA (eng. free PSA). „Običan“ PSA test određuje nivo ukupnog PSA tj. obe forme PSA: i slobodne i vezane. Poseban testom se određuje samo nivo slobodne forme PSA (fPSA). Međutim, sama informacija o nivou fPSA u krvi se ne koristi u dijagnostičke svrhe. Ono što se koristi je informacija o tome koliki deo od ukupnog PSA u krvi je slobodan tj. odnos ukupnog i slobodnog PSA. Taj odnos se izračunava tako što se vrednost fPSA podeli sa vrednošću (ukupnog) PSA. Dobijeni rezultat se naziva INDEX PSA i izražava se u procentima ili decimalnim vrednostima istih (npr. 15% odgovara 0,15).

Koja vrednost INDEX-a PSA je normalna?

Normalnim vrednostima INDEX-a PSA se smatraju sve koje su veće od 15% odnosno 0,15. Pri tome treba imati u vidu da svi rezultati laboratorijskih analiza govore o verovatnoći da je bolest prisutna.

Šta ako je moja vrednost PSA ili INDEXA PSA na granici?

Pošto rezultati laboratorijskih testova govore o verovatnoći da je u organizmu prisutna bolest, vrednosti koje su na samoj granici ukazuju na to da bi trebalo da se obrati pažnja na eventualni razvoj bolesti, te bi lekar mogao da odluči da uputi pacijenta na dodatne dijagnostičke procedure.

Zašto moram da uranim i PSA i fPSA test?

PSA i fPSA se određuju kako bi se izračunao INDEX PSA, tj. njihov relativni odnos. Ovaj odnos daje informaciju o tome koliki deo od ukupnog PSA u krvi je slobodan (nije vezan za druge molekule). Dugogodišnja naučna istraživanja u svetu su pokazala da je INDEX PSA bolji pokazatelj verovatnoće da je u pitanju kancer prostate od same vrednosti PSA. Treba, međutim, imati u vidu da se to odnosi na vrednosti PSA koje su u „sivoj zoni“. Sam rezultat fPSA se ne koristi u postavljanju dijagnoze!

Lekar mi je rekao da je moj PSA u „sivoj zoni“. Šta to znači?

Relativno mala povećanja vrednosti PSA u odnosu na normalne vrednosti ukazuju na to da je prostata obolela. Međutim, kod tako malih povećanja vrednosti PSA nije moguće ustanoviti o kom oboljenju se radi, npr. da li je upala, benigno uvećanje prostate ili početni stupanj kancera prostate. Zato je definisana „siva zona“ vrednosti PSA od 4-10 ng/mL. Ako se Vaš rezultat nalazi u ovoj zoni, uputno je javiti se lekaru, kako bi on ustanovio o kom oboljenju se radi i koje dalje korake bi valjalo preduzeti.

Da li vrednosti PSA više od 10 ng/mL i vrednosti INDEX-a PSA manje od 0,15 znače da imam kancer prostate?

Vrednosti PSA kao i fPSA ukazuju na verovatnoću da je kancer prostate prisutan. Što je vrednost PSA viša, odnosno vrednost INDEX-a PSA niža, to je veća verovatnoća da se radi o kanceru prostate. To znači da neki pacijenti mogu imati kancer prostate i ako su im vrednosti PSA manje od 4 ng/mL odnosno, INDEX PSA dobar. Takodje, kod nekoga vrednost PSA može biti veća od normalne, a da ipak nema kancer prostate. Ipak, ovo su ređi slučajevi. Da li je u pitanju kancer prostate ili ne određuje lekar, na osnovu svih podataka koje ima. Uvek treba imati u vidu da je svako određivanje biohemijskih parametara je samo jedna od informacija koja je potrebna lekaru da postavi dijagnozu. Dijagnoza se ne može postaviti samo na osnovu rezultata testa.

Da li nivo PSA može da zavisi od nečega drugog osim bolesti?

Da, nivo PSA može da se menja zavisno od oboljenja ali i drugih faktora. Ovo su neki od njih:

Vrednost PSA može biti povećana usled:
• Upale prostate (prostatitis)
• Upale mokraćnih puteva
• Pregleda prostate
• Biopsije prostate
• Operacije prostate
• Ejakulacije u protekla dva dana
• Uzimanje lekova koji povećavaju nivo testosterona

Vrednost PSA može biti smanjena usled:
• Uzimanja nekih lekova (npr. finasterid)
• Gojaznosti

Zašto treba da proveravam PSA ako već imam dijagnozu i lečen sam od oboljenja prostate?

Sa jedne strane, pacijenti koji su imali ili imaju upalu prostate ili benigno uvećanje prostate i takođe mogu oboleti i od kancera prostate, tako da preporuke o redovnom praćenju vrednosti PSA važe i za njih.
Sa druge strane, kod pacijenata kod kojih je ustanovljen kancer prostate, redovno praćenje vrednosti PSA je jako važno-njegov porast može biti prvi znak da je kancer nakon terapije nastavio da se razvija.

Koliko često treba da proveravam nivo PSA?

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije (World Health organization, WHO), je da svi muškarci stariji od 50 godina treba da proveravaju nivo PSA u krvi jednom godišnje. Preporučuje se da se praćenje PSA uvek obavlja u istoj laboratoriji, jer različite laboratorije koriste različite testove među kojima može biti malih varijacija.

Ako mi nije detektovano prisustvo antitela protiv Trihinella spiralis, a moj lekar smatra da sam inficiran, šta je potrebno uraditi?

Ukoliko je u pitanju vrlo rana infekcija, antitela se još uvek ne mogu detektovati čak ni metodom indirektne imunofluorescence koja je pogodna za rano otkrivanje antitela. Preporuka je da se testiranje ponovi za 2 do 3 nedelje. Takodje, poželjno je da se titar antitela prati na dalje u pravilnim vremenskim intervalima ukoliko je nalaz pozitivan.

Pošto mi je dijagnostikovana trihineloza zanima me da li parazit zauvek ostaje u mišićima?

Ne, vremenom dolazi do kacifikacije i uginuća parazita. Dužina ovog procesa zavisi od stanja organizma i meri se godinama. Ono što je najbitnije za pacijenta je to što se simptomi bolesti (otok lica, bolovi u mišićima) uglavnom povlače nekoliko meseci nakon infekcije.

Šta znači prisustvo IgG antitela na Toxoplasma gondii ukoliko je nalaz IgM antitela negativan?

Ukoliko su detektovana samo IgG antitela protiv parazita Toxoplasma gondii to ukazuje na tzv. staru infekciju tj. infekciju koja je odavno prošla a odredjeni titar IgG antitela može se detektovati godinama nakon infekcije. Ako su i IgM antitela prisutna, onda to može ukazivati i na svežu infekciju ali zaključak o tome da li je infekcija sveža ili stara donosi se na osnovu nivoa IgM i IgG antitela i na osnovu praćenja titra u toku nekoliko nedelja.

Lekar mi je rekao da imam autoimuno oboljenje. Šta to znači?

Imunski odgovor u normalnim okolnostima podrazumeva prepoznavanje stranih antigena i reakciju na njih. Autoimuno oboljenje nastaje kada se razvije imunski odgovor protiv sopstvenih tkiva i ćelija tj. kada se antigeni koji su normalno prisutni u organizmu prepoznaju kao strani. Rezultat je nastanak autoantitela tj. antitela na sopstveno. Uzrok nastanka autoimunih oboljenja još uvek nije poznat ali se smatra da, izmedju ostalog, nastaju i zbog udaljavanja čoveka od prorodnog okruženja i zbog života u veoma čistim i visoko tehnološki razvijenim sredinama, gde nema čestih infekcija pa tada imunski sistem nije dovoljno “treniran” i počinje da reaguje na sopstveno.

Šta znači prisustvo niskog titra antinuklearnih antitela (ANA 1:20)?

Prisustvo niskog titra antinuklearnih antitela može pre da bude posledica neke virusne infekciju nego pokazatelj postojanja autoimunog oboljenja. Ukoliko se titar ANA ne poveća nakon 3-4 nedelje, može se smatrati da su antitela nastala usled preležane virusne infekcije.

Da li znači da imam reumu ili artritis ako mi je povećan reumatoidno faktor?

Povišena vrednost reumatoidnog faktora nema apsolutno sigurno dijagnostičko značenje jer se može naći i u sklopu drugih bolesti kao i kod zdravih pojedinaca (raste sa godinama, naročito iznad 65). Može se prolazno dijagnostikovati i kod zdravih osoba nakon vakcinacije ili transfuzije. Manje od 1/3 ljudi koji imaju povišen nivo RF će imati i znake reumatoidnog artritisa.

Na šta ukazuje povišen titar antimitohondrijalnih antitela?

Visok titar antimitohondrijalnih antitela (AMA >1:640) ukazuje na cirozu jetre (propadanje tkiva jetre). Ukoliko su uz ova antitela prisutna jos neka, kao na pr. antiglatkomišićna antitela (AGMA), a posebno u slučaju ako je titar AGMA viši od titra AMA, onda ovakav nalaz više ukazuje na postojanje autoimunskog zapaljenja jetre. Za postavljanje dijagnoze ključno je prisustvo kliničkih znakova kod pacijenta.

Dijagnostikovan mi je Hašimoto tireoiditis. Koja antitela treba da pratim?

U slučaju Hašimoto tireoiditisa važno je da pratite nivo antitireoglobulinskih antitela koja se javljaju kod 60% pacijenata i antimikrozomalnih antitela koja se javljaju kod 95% pacijenata.

Da li je potrebna priprema pre vadjenja krvi u cilju odredjivanja prisustva autoantitela tj. da li mogu da jedem pre toga?

Kada je u pitanju analiza prisustva autoantitela, slobodno možete jesti pre vadjenja krvi.

Zbog čega je važno odredjivanje nivoa imunoglobulina i šta dobijeni rezultat govori?

Imunoglobulini su proteini koje naš imunski sistem proizvodi u cilju borbe sa stranim antigenima kao što su baktrije, virusi, toksini. Lekari se oslanjaju na rezultat odredjivanja imunoglobulina u krvi kao na važan parametar koji pomaže u dijagnostici imunodeficijencija (situacije kada imunski sistem ne radi kako treba) a koje mogu biti urodjene ili stečene nakon neke infekcije, bolesti ili kao posledica dejstva lekova. Nivoi imunoglobulina su važni i prilikom procenjivanja stanja kao što su autoimuna oboljenje (reumatoidni artritis, celiakia, lupus itd.).

Pre par nedelja sam radila rutinsku laboratorijsku analizu krvi i rezultati su pokazali povišen nivo glukoze. Da li imam razloga za zabrinutost?

Poštovana, ukoliko prilikom prošlog pregleda niste konzumirali hranu bogatu šećerima, najbolje bi bilo da uz saglasnost sa Vašim izabranim lekarom, uradite dodatne analize. Ponovite određivanje koncentracije gluzkoze u krvi i dodatno uradite određivanje glikozilovanog hemoglobina (HbA1c).

U trudnoći mi je utvrđena povećana koncentracija glukoze, ali su ostali parametri bili u redu. Interesuje me da li bih u Vašoj laboratoriji mogla da uradim i test na glikozilovani hemoglobin?

Naravno, u našoj laboratoriji možete da odradite određivanje nivoa glikozilovanog hemoglobina (HbA1c) i ostalih parametara koji bi mogli da ukazuju na poremećen metabolizam glukoze.

Da li se u trudnoći može vršiti test tolerancije na glukozu?

Test tolerancije na glukozu (OGTT) se može vršiti i u trudnoći, a najbolje bi bilo da se uradi u periodu od 24-28 nedelje trudnoće, zbog toga što je u tom periodu uticaj nivoa majčine glukoze na ishod trudnoće najizraženiji.

Moje dete je znatno nižeg rasta u odnosu na svoje vršnjake. Laboratorijske analize su pokazale da je snižen nivo hormona rasta, pa je preporučeno dodatno utvrđivanje i nivoa IGF-a. Da li se u Vašoj laboratoriji može izvršiti ova analiza?

Poštovani, naša laboratorija vrši anallize IGF-a, koji predstavlja pokazatelj dnevne varijacije nivoa hormona rasta.

Moj lekar sumnja na poremećaj funkcije hipofize i preporučio je laboratorijsku analizu. Da li takve analize mogu uraditi u vašoj laboratoriji?

Poštovani, kod nas u laboratoriji možete da uradite parametre koji su pokazatelji funkcije hipofize, kao što su: FSH, LH, PRL, TSH, IGF-I i IGFBP-3.

Ustanovljeno mi je da imam povišen nivo glukoze i smanjen nivo insulina, postoje li još neki parametri koje bi mogla da prekontrolišem?

Ukoliko Vam je i HbA1c povećan, preporučeno je da se uradi i analiza autantitela na insulin i kobcentracija C-peptida.

Lekar mi je preporučio utrđivanje lipidnog statusa. Šta to tačno znači i da li to mogu da odradim kod Vas?

Lipidni status je pokazatelj nivoa ukupnih lipida (masti) u krvi. Podrazumeva određivanje holesterola (HDL i LDL), triglicerida, kao i njihovog odnosa-indeksa ateroskleroze i faktora rizika.

Koji pokazatelji osteoporoze se mogu utvrđivati laboratorijskom analizom?

Kao pokazatelji osteoporoze laboratorijskim analizama se utvrđuju nivoi: kalcijuma, vitamina D, tiroidnih hormona (T4 i TSH), paratireoidnog hormona (PTH), FSH, alkalne fosfataze, testosterona. Sve ove parametre možete da odredite u našoj laboratoriji.

U poslednje vreme imam simptome koji ukazuju na anemiju. Da li bi u vašoj laboratoriji mogao da proverim krvnu sliku?

Da, svakako. Ali prvenstveno u dogovoru sa vašim izabranim lekarom, koji će ukazati na tačne parametre koji treba da se odrede.

U rezultatima sam videla povišene vrednosti za TIBC i UIBC, šta to predstavlja?

UIBC-slobodnitransferin; TIBC-ukupantransferin u plazmi, parametric koji ukazuju na nivo gvožđa u cirkulacijii potencijalnu pojavu anemije. Za precizniju dijagnozu potrebno je uraditi krvnu sliku, serumsko gvožđe i feritin.